Image default
Seo Tips

Beter vindbaar door zoekwoord-analyse

Allereerst is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben op welke zoekterm(en) je graag bovenaan de serp (search engine effects page) wilt komen te staan, en te kijken of dat inderdaad het geval is. Heb je een informatieve website over nietmachines? Dan wil je ongetwijfeld bovenaan staan als mensen zoeken op het woord ‘nietmachine’. De makkelijkste manier om dat uit te vinden, is simpelweg de zoekterm in Google in te voeren en te kijken hoe goed jouw internet site scoort.

Let wel op dat je niet in je eigen filterbubbel blijft hangen: Google kent je (lange) geschiedenis van zoektermen en bezochte pagina’s, en personaliseert de serp die jij te zien krijgt zodoende op die kennis. Als je zeker wilt zijn dat je een objectieve lijst te zien krijgt, vul dan je zoekterm in op startpage.Com.

Google Analytics Search Console

Image result for Beter vindbaar door zoekwoord-analyse
Een goede oplossing om uit te vinden op welke zoektermen je hoog in Google staat, is met Googles eigen gear. Google Analytics is daar vreemd genoeg erg onhandig in. Niet lang geleden werd meer dan 99 procent van de informatie geheimgehouden, en hoewel dat tegenwoordig iets is verbeterd, mis je nog steeds een schat aan informatie. En dat terwijl Google een andere gratis device heeft die meer dan prima werkt: Search Console, het voormalige Webmastertools. Search Console is sinds kort geïntegreerd in Analytics, maar je doet er beter aan de device los te gebruiken.

Log met je Google-account in bij Search Console, vul de url van je internet site in en klik op Een assets toevoegen. Gebruik de aanbevolen manier om te verifiëren dat jij de eigenaar van de website bent, als dat niet al automatisch gebeurt, of kies een andere manier uit de lijst. Als de verificatie is geslaagd, vind je in het Dashboard informatie over crawlfouten, sitemaps en dergelijke. Ga in het menu links naar Zoekverkeer / Zoekanalyse.

Als de indexering goed is verlopen, vind je hier een lijst met termen waarop bezoekers via Google bij jouw website zijn uitgekomen. Sorteer op CTR (click thru price) en Positie voor meer details. Staat je website bij een bepaalde zoekterm op plek drie of lager? Optimaliseer pagina’s over dat onderwerp dan om een hogere rating te krijgen. Staat de pagina hoog, maar is de CTR relatief laag? Zorg dan voor een ‘call-to-movement’ in de kop of een betere introtekst.

MozBar-plugin

Image result for Beter vindbaar door zoekwoord-analyse
Waar Search Console puur is gericht op facts van je eigen pagina’s, kijk je met de tools van Moz naar je seo-resultaten ten opzichte van andere websites. Maak eerst een account aan op moz.Com. Voor sommige tools van Moz moet je betalen, maar een handige free of charge optie is de Keyword Explorer. Vul het trefwoord in waarop je goed wilt ranken, bijvoorbeeld seo. Op de resultatenpagina zie je het zoekvolume op de term, hoe moeilijk het is om er goed op te ranken en wat de gemiddelde CTR is.

Klap Keyword Suggestions open en bekijk de lijst. Grote kans dat je hier zoektermen of combinaties van zoektermen tegenkomt waar je nog niet aan had gedacht. Zie je een zoekterm waar je iets mee kunt? Optimaliseer je bestaande content op de time period of maak volledig nieuwe artikelen of pagina’s.

De MozBar is een toolbar voor in je browser. Download de MozBar voor Chrome vanaf de homepage en log in. Je krijgt nu op elke internet site die je bezoekt een indicatie van de Page Authority (PA) en de Domain Authority (DA). Die laatste factor bepaalt hoe goed een hele website rankt, de eerste hoe goed een bepaalde pagina het in de zoekresultaten doet.

Als je met de MozBar geïnstalleerd een zoekactie in Google doet, zie je dezelfde informatie op de serp. Zo kun je niet alleen je eigen website analyseren, maar alrightbijhouden hoe je concurrenten het doen.

Search engine marketing-optimalisatie

Image result for Beter vindbaar door zoekwoord-analyse
Als je een zoekwoord hebt gevonden waarop je denkt beter te kunnen scoren, kun je je content gaan optimaliseren. Allereerst is het natuurlijk van belang dat je überhaupt content hebt. Schrijf artikelen over het onderwerp en vul je website. Kies een van de artikelen of pagina’s uit, idealiter de pagina waarin je de meeste potentie ziet: het grootste, meest uitgebreide artikel op de beste plek op je internet site.

Begin te optimaliseren van boven naar beneden. Dat begint bij de titel die Google in de zoekresultaten zal tonen: zorg dat het name-attribuut van de meta name de zoekterm bevat waarop je wilt optimaliseren. Een niveau daaronder is de h1-tag, de belangrijkste kop op de pagina (soms dezelfde als de meta-titel, maar dat hoeft zeker niet). Ook daar geldt: gebruik de potentiële zoekterm, het liefst zo veel mogelijk vooraan in de titel. Let op dat Google altijd de meta-titel zal tonen als die anders is dan de h1-kop.

Ook in het tekstje dat Google in de zoekresultaten onder de titel toont (het attribuut description) kun je optimaliseren. Zorg er allereerst voor dat je niet meer dan one hundred fifty tekens gebruikt – of one hundred als je je voornamelijk richt op mobiele bezoekers – en laat de te optimaliseren zoekterm duidelijk terugkomen. Zorg very welldat de zoekterm in de introtekst van het artikel of de pagina te vinden is. Metatags kun je altijd toevoegen om de navigatie op je website te versimpelen, maar door de eenvoudig te misbruiken aard van zulke key phrases is het al sinds jaar en dag geen ranking-aspect meer.

Na het optimaliseren van je artikel of pagina zit je werk er nog niet op. Hoewel je goed kunt scoren door snel te reageren op nieuws en de serp tijdelijk te veroveren, is een zoekwoordoptimalisatiestrategie iets voor de lange termijn.

Blijf continu kijken hoe je pagina’s ranken, gebruik de genoemde gear en kijk wat de concurrentie doet. Heb je een pagina die goed scoort? Verklaar die dan heilig en zet alles in het teken om die pagina bovenaan in de zoekresultaten te houden.

Related posts